Megkezdődött a Bűn és bűnhődés próbafolyamat

Megkezdődtek a Teleszterion Színházi Műhely és a Soltis Lajos Színház közös produkciójának előkészületei. E felkészülés első lépcsőfoka volt a november eleji tréning is. E tréning a maga intenzív négy órájával ráébresztett arra, mennyi tanulni valóm van még, mennyi kihasználatlan energia feszül, vagy éppen bújik meg bennem és lapul makacsul, mintha varázsszóra várna. A ritmus és az aktív jelenlét mellett az intenzitás, az energia megfelelő irányítása, felhasználása fontos szerepet játszik a színházi próbák és előadások világában, így most is ez volt a fókuszban.

A színpadon a fizikai jelenlét mellett az egyik legnehezebb dolog a szellemi, belső energiát használó jelenlét. A fizikai állapot nem létezhet a szellemi állapot nélkül. Azt szokták mondani, motiváció nélkül nincs cselekvés. A cselekvés mindig valamiért, valami miatt történik. S ez a valami belülről indul, vagy külső hatásként irányít. Mozdulatokat, hangokat generál, megmutat valamit a láthatatlanból, a bennünk feszülő energiákból, érzelmeket, hangulatokat fest a néző elé. De miképpen lehet ezeket az energiákat irányítani, használni, vagy akár előidézni? 
 
Útkeresés. Aktív, intenzív jelenlét. Minden gyakorlat célja ennek az energiának a keresése volt. Magunkban, egymásban. Belső és külső impulzusok. Többször éreztem azt, hogy szándékosan próbálom irányítani önmagam, karaktert keresek, jól bevált sémákat használok. Mert ezekkel egyszerűbb, könnyebb. A cél viszont más volt. A belső energia megtalálása, alkalmazása és szinten tartása. Az intenzitás csökkenése nélküli állapotváltozás. 
 
Izgalmas és egyben fárasztó kezdet volt, de engem felvillanyozott. Kihívás elé állított, melyet örömmel vállalok. Mert hiszen ezért vagyok a csapatban, ezért állok színpadra. Szóval jöhet a következő próba!


Szabó Szilárd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése