Őszi Dionüszia 2012. Pápa-Képzőművészet, színház, gyermekprogramok, streetart, zene...

2012-ben Pápán került megrendezésre az Őszi Dionüszia.
A szervezők és támogatók listája megtekinthető a plakáton.

A fesztivál szervezés  körülbelül a következő állomásokon esett  át.

-A társulatunk egyöntetűen úgy vélekedett, kellene egy fesztivál, vagy színházi találkozó, amely nem a díjazásról és a "sorrendes"értékelésről szól, hanem műhelytitkokról, színház nézésről, a színházi élmény befogadásáról. Egyfajta párbeszédről álmodtunk, ami létrejöhet színházat párbeszédként is megélő társulatok között. Az előadások a világhoz a világról szóljanak, és az alkotási folyamat legyen küzdés és erről lehessen beszélni.

-Rendben, a fesztivál miértje tisztázódott, egy kifejezéssel talán így lehetne kimondani: érdeklődő színházi fesztivál.
Nos, akkor már "csak" hely, támogatás és idő kellett. A pápai JMSZK és Pápa város szívesen segítségünkre volt ebben. Sajnos, (mint ma sokszor)nem sikerült túl bőre a költségvetés, és így nem sikerült pl. teljes útiköltségeket fizetni, messze volt a szállás és "porciózott" volt az ebéd. De mindezek ellenére azt hiszem nem panaszkodhatunk, mert a hangulat remek volt, a helyszínek és programok jól passzoltak egymáshoz, és ha nem is volt minden programon teltház, a fesztivál szépen telt.

-A következő lépés a lelkes csapatok felkeresése volt,ami azt hiszem sikeresen teljesült. Pápai és nem pápai csapatok egyaránt színesítették a programot. A plakáton olvasható minden résztvevő és produkció neve, címe. Ezúton is köszönetet mondok én magam is, és a Teleszterion Színházi Műhely minden tagja, hogy ilyen sokan ilyen sokféle és minőségi programmal ajándékoztak meg minket a megjelent résztvevők. Külön köszönettel tartozunk a sok és pontos szervezői munkáért a JMSZK dolgozóinak és mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál megvalósulásához.

Talán a legoldottabb és legjobb hangulatot hozó program az Akciófestészet volt, mely a záró napon, gyermekien felhőtlen hangulatban zajlott. 




Az első önálló bérletünk!

Az ajkai Fekete-Vörösmarty Gimnázium a sok éves tradíciót és színházba járási szokásokat félretéve úgy döntött, "bevállal" egy teljesen más színházpedagógiai stratégiát, és 160 gyereket ezzel kínál meg!!!
Bérletünk lényege: minden előadáshoz feldolgozó foglalkozások, valamint Bérlet-előkészítő előadások tartoznak. Előbbi lényege, hogy a diákok nem csak egy jönnek-néznek-tapsolnak rendszerben lesznek megmártva, hanem foglalkozások keretein belül megszólítjuk őket az előadásban látott problémakörökkel kapcsolatban.
A Bérlet-előkészítés pedig izgalmas vetítéseket tartalmaz kortárs külföldi és magyar előadásokról, ami pedig azért jelentős, mert a színházról való gondolkodás sokrétű, sokszínű dolog, de ehhez a színházi nyelvet éppúgy el kell sajátítani, mint egy idegen nyelvet egy másik kultúra megértéséhez.

Szarvasfi című előadásunk rendhagyó módon szabadtéri játék lesz, tűzszínház, igazi, méltó lezárása a bérletnek!

Ha már színházpedagógia, akkor legyen tényleg az!