Bárdos Kata reflektál a Csillagtánc című legújabb tűzszínházi előadásunk folyamatára, amely legközelebb a JMSZK bérletes előadásaként november 3-4.-én lesz megtekinthető Pápán, a Zsinagógában:)


Homlokfestés. Tűzzsonglőr eszközök. Mese az esthajnalcsillagról. 22 ember közös csillagtánca.

Az előadás egy 10 napos táborban készült el. A mese első pillanatban elvarázsolt mindenkit. Történet egy lány önfeláldozásáról. Keleti hangulat. Aztán, a nagy munka közepette valahol elhagytam ezt a varázst. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már csak dolgozom. Nem találtam meg a szépet és a zsebreraknivalót a munkafolyamatban. Csak úgy készülhet el egy ilyen előadás, hogy teremtünk magunknak egy mitológiát, és a végletekig tisztítjuk a kis mikrovilágokat. Ez egy hosszú és fáradalmas munka, de meg lehet találni benne a szépet, és az eredmény lenyűgöző.
Ma este visszakaptam mindent, amit olykor talán úgy éreztem, elvettek tőlem: a szépet, a jót, az élvezetet. Az előadás minden gond nélkül ment le. Átadtuk a mesét. Merthogy ez a feladatunk: elmesélni, és odaadni ezt a történetet az embereknek. És közben mi is egyre jobban megismerjük ezt a mesét. Végighömpölyögtünk a történeten, szépen, lassan, együtt. Egyik képből a másikba úszott át a színpad, ahogy a lány járta a világokat. Szép ez az előadás. Mikor vége lett, egészen mást éreztem, mint eddig bármikor előadások után. A Hullám ehhez nem is hasonlítható a realista szemléletével és tragédiájával. A Szélkötő Kalamonában ugyan megvan a tűz varázsa, atmoszférája, mégis teljesen más. Azután boldog fáradtság marad bennem, derű, pörgés. Táncoltatom az embereket. A Csillagtánc viszont a lelkemet táncoltatja meg. Felébreszt olyan érzéseket, amiket lassan elfelejtek: nyugodt, harmonikus pillanatokat ad nekem. Perceket. Az előadás egészéből áradó szakralitás és misztikum addig kísér, amíg fent hagyom a homlokomon lévő, csak rám jellemző festést. Nem pörgöm végig az előadást, mert végig izomfeszültségben ülök, és egész testemmel arra koncentrálok, ami a színpadon történik. Mikor pedig vége az előadásnak, derűs vagyok és nyugodt, minden békésnek hat.

Minden előadást más miatt szeretünk. A Csillagtánc szép. Lélek és test gyógyszere egyszerre. Nincs káosz, nincs kapkodás. Mese van.

Őszi Szarvasfi és Ördögdöngölő Csurgón:)

A hétvégén Csurgón jártunk, a Szarvasfi című tűzszínházi előadásunkkal és az Ördögdöngölő vásári komédiával örvendeztettük meg  a Csurgói Református Gimnázium tanulóit,tanárait:)
Nagy örömmel mentünk, szeretettel láttak minket vendégül, mi csak úgy hívjuk egymás között, hogy a "őszi wellness volt, meg egy kis öröm-játék:)" ami ugye nem számít munkának:)

Íme az iskola honlapja és a rendezvény plakátja. Ajánlom figyelmetekbe a képeket:)
http://www.csvmrg.hu/index.php/altalanos-hirek/1058-kalvin-konferencia-2014