Faust, Szfvár

A próbára nem tudott mindeki eljönni, ezért nem foglalkoztunk konkrétan az előadással, helyette inkább rávezető gyakorlatokat végeztünk. Az irány maradt végig ugyanaz amerre előzőleg elindultunk, ismeretlen zenére, annak hangulatát átvéve mozgássort szervezni.
Az első gyakorlatban a külső fókuszt kellett megtalálni és e mentén szervezni a mozgást. Kérdésként merült fel, hogy mit értünk külső alatt. Mindent ami a bensőbb énünktől, saját érzelmeinktől külön van. Tehát a fókusznak nem fizikailag kell külsőnek lenni, lehet az egy testrészem, vagy egy mozdulatom is, úgyanúgy ahogyan egy kellék vagy a partner is természetesen.
Sanyi a feladatot aztán a figyelmének kötése vagy oldása szerint értékelte.
Mindenkinek a jelenetében voltak értékelhető dolgok, volt olyan is aki végig hibátlanul dolgozott, ám az esetek többségében a játék kiürült vagy mint pl nálam, nem töltődött fel figyelemreméltó tartalommal. Bármit csináltam is a jelenet első felében, az érdektelen maradt, mert befelé játszottam. Hiába volt a fókuszom külső, azt nem mutattam fel, hanem önző módon megtartottam magamnak. A későbbi gyakorlatokban sikerült ezt korrigálnom, de ez miatt egyéb fontos dolgokból jutott kevesebb. A történtek kielemzése nagyon hasznos lesz számomra
Kiderült, hogy testalkatunk is elvárásokat ébreszt a nézőben és bizony ezt az éhséget csak úgy lehet kielégíteni, ha többet teszünk meg, mint amit ránézésre elbírunk.
Több kört is mentünk szerencsére, mindenkinek volt alkalma javítgatni a játékán.
A következő feladatban megtartottunk mindent csak tetéztük szöveggel. Volt egy hármas, egy páros és egy szóló gyakorlat. Faust és Margit párosában a jól kidolgozott testi jelenlét mégsem töltötte fel a jelenetet a várt erővel.
Sanyi elmondta, ha a feszültség alá helyezett testben nem képződik meg a hang is, hanem beszédünk a hétköznapihoz hasonlóan szólal meg akkor a játék hamissá válik, ezért hangképzésünkben sem szabad mellőzni a szélsőségeket.
Ugyanaz a játék elképesztő többlettel telik meg, ha kellőképpen megdolgozottak a megszólalásaink és összhangban van a szerep testiségével.
Akik a páros után jöttünk, már ezzel a tudással gazdagabban dolgozhattunk és számomra nagy segítséget adott, a beszédnek ez a fajta szabadsága.
Itt aztán már majdnem beszédtechnikába is átcsaptunk de azzal majd a következő próbán fogunk többet foglalkozni.
Nehezek voltak a feladatok, most elmaradt a fagyi. De nem is baj, a múltkor talán el is csaptam vele a hasamat.