Alkotótábor volt Pápán

(A fényképek kattintásra nagy méretet öltenek)

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont szervezésében idén először került sor napközis színjátszótáborra, melynek örömmel vállaltam el vezetését. Mindössze a délelőttök szóltak a dráma- és színjátékos foglalkozásokról, délután változatos programok várták a gyerekeket, mint a celldömölki Kemenes Vulkán Park látogatása, kirándulás a Fertő-tavon, strandolás és legelső nap a mozi. A hétfői bemelegítés után „ismerkedős délelőttöt” tartottunk (vége-hossza nem volt a bemutatkozós, „Mi lennél, ha…”, „Ez a fülem…”-típusú játékoknak. Egy szempillantás alatt múlt el a délelőtt, és kezdődött a filmvetítés a színházteremben, nagyvásznon. Pete Docter és Bob Peterson Fel! című animációs filmje tárult elénk. Milyen szerencse – gondoltam –, hiszen a film nagyszerű lehetőséget nyújt néhány ismert és jól működő játék, sőt, akár egy komplett feldolgozó-foglalkozás megtartására is.
Így hát kedden reggel máris belefogtunk egy klasszikus „szerep a falon” játékba, melyben a karaktereket a táborban résztvevő diákok rajzolták meg. Az alábbi képeken a tulajdonsággyűjtős feladat eredménye is látszik.
Ezzel a hátszéllel már könnyedén sikerült állóképben ábrázolni a film szereplőinek viszonyrendszerét. Építő jellegű viták azért akadtak, például, hogy a negatív szereplőket (akik már eleve kérdés, hogy tényleg gonoszak-e) inkább közel, vagy távol ábrázoljuk a főhősöktől.
A gyerekek különböző állóképeket alkottak még a szerintük legfontosabb jelenetek alapján, melyek között a filmbéli konkrét jelenetek lemásolásán túl szerepeltek olyan fogalmak „ábrái” is, mint a házasság vagy az elmúlás. Talán már egyikünk sem emlékszik, kinek az ötlete volt az, hogy a film alapján készülő mini-előadásunk egy zsibongó utca képével induljon.
Majd a Fel! mondanivalójáról szóló ölre menő vitával folytatódjon.
Hogy ezt követően megidézhessük előbb a szereplőket,
majd az ő kalandjaikat, végül pedig néhány fontosabb képet egy korábbi feladat alapján.
A gyerekek és a szülők visszajelzése alapján mindenki jól érezte magát ez alatt a tömör színházi hét alatt, így most már együtt várjuk a folytatást! :D

Kása Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése